Skip to main content

St. Martin & lyktfesten

En fint och viktigt inslag i höstmörkret är St Martin som vi firar med lyktfest. De yngre barnen lyser upp mörkret med lyktor som de tillverkat själva och klass 4 berättar legenden som Sankt Martin med ett spel. Detta är en högtid som handlar om hjälpsamhet, solidaritet och medmänsklighet.

Varje november firas lyktfest i waldorfskolor runt om i världen. Festen firas den 8:e november till St Martins ära; legenden om helgonet Martin av Tours, som levde på 300-talet i den romerska provinsen Pannonien i en stad som nu ligger i Ungern. Martins far var romersk härförare, och det var självklart att Martin skulle följa i faderns fotspår. Han gjorde också snabb karriär i det militära, men lät döpa sig och blev kristen vid 18 års ålder efter att han fått en uppenbarelse: Han och hans kamrater mötte en tiggare som var frusen. Martin tog då sin mantel och delade den i två delar med sitt svärd, och gav riddaren halva manteln trots att kamraterna hånade honom. På natten därefter såg han i sömnen hur Jesus hade den halva manteln på sig, och när han vaknade på morgonen var manteln hel. Martin lämnade armén och blev munk. Hans missionerande gjorde honom mycket populär, och när folket i Tours, Frankrike ville välja honom till biskop gömde han sig bland gässen i ett uthus för att slippa undan . Men gässen kacklade och folket hittade honom och övertalade honom att bli biskop. Det är enligt legenden anledningen till att man ofta äter gås den här tiden, som straff för att de avslöjade honom – Mårten Gås! 

I waldorfskolan talar vi om att dela med sig, och barnen får göra lyktor för att kunna dela med sig av ljus och värme.
När dagarna blir kortare, nätterna längre och vintern närmar sig, kan det vara viktigt att omfamna bilden av att föra in ljus i mörkret. Stillheten och mörkret förvandlas till ljus med hjälp av våra lyktor. Tillsammans går man med sina lyktor och då kan man fråga sig, ”Vilket ljus” –  vilka unika talanger och gåvor – bor inom mig som jag kan dela med mig av?”
Även om man inte går på en waldorfskola kan man förstås göra sina egna lyktor. Eller bara tända ett litet ljus i all enkelhet och fundera över sitt eget ljus i mörkret. En fin tanke.