Skip to main content

St Martin: Lyktfesten

Välkomna att fira St Martin Fredag 10 november, kl. 16 till 18

En fint och viktigt inslag i höstmörkret är Sankt Martins dag den elfte november, som vi firar med lyktfest. De yngre barnen går lykttåg med egenhändigt tillverkade ljuslyktor. 

I legenden om Sankt Martin är huvudtemat hjälpsamhet, solidaritet och medmänsklighet.

Legenden om Martin:

Enligt legenden kom Martin en mörk kväll ridande mot en stad då han i mörkret hörde en bön om hjälp. Bönen kom från en fattig hungrig stackare som satt och frös i eländiga paltor, utmed vägen. Han stannade sin häst, klev ner och med lyktans ljus fann han mannen. Då tog han sitt svärd och delade sin varma röda mantel mitt i tu och svepte in fattigmannen i den. Att lyssna och märka sina medmänniskors behov och att dela med sig, det är en uppmaning som ständigt är aktuell och som vi varje år behöver höra på nytt.

Varför firas Sankt Martin i waldorfskolan?

Att waldorfskolan firar Sankt Martin är en kombination av den tyska, katolska traditionen och budskapet att dela med sig. I årskurs 2 är legender en del av berättelsestoffet och legenden om Sankt Martin är en av alla legender som berättas. För de äldre eleverna är samtal kring temat hjälpsamhet och solidaritet ett bra tillfälle vid just Sankt Martin. Hur ska en riktigt bra vän vara? Vad kan jag dela med mig av? Vad skulle jag vilja att andra delade med sig av? Solidaritet, etik och moral, värdegrunden i samhället kopplat till dagsaktuella frågor, är ämnen som är ständigt aktuella, men som lever extra starkt hos oss under novembers Martintid.